ideale omgangsvormen

door:indrasurya v. stralendorff | 15 februari 2015 |Alledaags

Bandung, omstreeks 1950
Gelezen hebbend de verhalen uit mijn geboorteland en laatste stad Bandung, werd het tijd voor m’n “turu awan” (middagdutje, zoals meestal ook nog in mil.dienst en tijdens m’n vele beroepen, al was ’t maar even in de auto).
Nu droomde ik van een voorval in Bandung omstreeks 1950, wat veel bijdroeg aan m’n vorming.
Waarschijnlijk wachtte ik op Pap; ik stond in de voortuin van de Javasche Bank? t/o de Prot.Kerk vlakbij begin Dagoweg. 2 Indonesische heren kwamen elkaar tegen en bleven een kwartiertje samen praten in het Indonesisch, doorspekt met Javaans, resp. Sundanees. De Javaan was gekleed in batik kain met een nette witte jas en de ander in wit pak.
Voor mij was het een openbaring, zo vriendschappelijk en toch beleefd ze elkaar bejegenden. Ik heb er in mijn latere leven veel aan gehad, vooral de jaren dat ik in Zweden en Denemarken werkte. Waarschijnlijk was het mede daarom, dat ik op architecten- en ing-bureau’s vaak dé contactpersoon werd met onze opdrachtgevers? In Nederland scheen dat helaas niet te werken?

ideale omgangsvormen

Jouw verhalensite met verhalen over Indonesië. Oude en nieuwe verhalen. Om te lezen, maar ook om zelf te publiceren. Doe mee en beleef mee!