De dag dat wij in Nederland aankwamen

door:Fien van Duijvenbode-de Geer Boers | 11 oktober 2012 |Historisch, Overig, Reizen

6 maart 1951

De dag dat wij, vader, moeder, mijn zus en ik met de Johan van Oldenbarneveld vanuit  Indonesië in Nederland aankwamen. Ik vergeet die dag nooit! Het vroor, er lag ijs op de sloten!! Daar hadden wij de juiste kleding nog niet voor. Wat moesten wij wennen! Maar niet alleen aan het weer hoor, ook aan de levensomstandigheden en het eten: van nasi goreng, gado-gado, sayor lodeh naar boerenkool met worst. Van blote voeten in sandalen naar knellende schoenen en nylon kousen. O ja en daar hoorde dan zo’n raar geval bij; een soort tuigje met haken en rubbertjes waar je dan de bovenkant van je kous aan vast moest zetten. Een ‘jarretel gordel’ heet dat, nou, daar hadden wij nog nooit van gehoord in ‘de gordel van smaragd’. Wat een gedoe zeg, iedere dag je tuigje om en dan wilde er ook nog wel eens zo’n rubbertje van de haak loslaten. Vreselijk!

De foto laat de bus zien die om naar een tijdelijk opvangadres bracht. Voor ons was dat het (toen nog) kleine gehuchtje Bemelen in Zuid Limburg. Maar eerst even een stop in Zaltbommel (zie foto). Benen strekken en aan de kou wennen hoor! Wij waren een bezienswaardigheid. Wij werden aangegaapt maar wij gaapten terug want wij hadden nog nooit kinderen met vuurrode konen en snotneuzen van de kou gezien.

Op de foto v.l.n.r. 2e meisje met zwarte das, mijn zus Wies. Daarnaast sta ik (Fien) dan mijn vader (lange man, lichte jas) en dan als laatste, mijn moeder (bolletjes rok). Helaas zijn pap, mam en Wies overleden.

De namen van de andere mensen weet ik niet meer. Misschien herkent u zichzelf? Dan graag uw reactie aan de redactie.

Fien van Duijvenbode – De Geer Boers

cultuur, herinnering, tweede generatie Indonesië

Jouw verhalensite met verhalen over Indonesië. Oude en nieuwe verhalen. Om te lezen, maar ook om zelf te publiceren. Doe mee en beleef mee!